Spelregels

VOLLEYBAL

Volleybal is een balsport waarbij het speelveld is verdeeld in twee gelijke helften gescheiden door een net. De beide teams bevinden zich ieder op hun eigen helft en proberen door het slaan of tikken tegen de bal deze op het tegenoverliggende deel van het speelveld binnen de lijnen de grond te doen raken.

Op de zijkanten van het net, precies boven de zijlijn, zijn twee antennes geplaatst. Een bal die naar het speelveld van de tegenstander wordt gespeeld moet tussen deze antennes door gaan. In de oorspronkelijke variant, het gewone zaalvolleybal, bestaat ieder team uit zes personen en meet het veld 9 bij 18 meter.

De bal wordt door de serveerder in het spel gebracht. Bij zijn opslag slaat hij de bal over(evt. via)het net naar het veld van de tegenpartij. Om de bal weer terug te spelen, mag elk team de bal drie maal raken.

Vangen of vasthouden mag niet. Bovendien is het niet toegestaan dat de bal twee keer achter elkaar door één en dezelfde speler wordt geraakt, behalve bij het blokkeren. Het spel gaat door totdat de bal in het speelveld de grond raakt, ‘uit’ gaat of door een team op een onjuiste wijze wordt teruggespeeld.

Vanaf het seizoen 2000-2001 wordt in Nederland het Rally Point Systeem voor de puntentelling gebruikt (hier wordt soms van afgeweken in bijvoorbeeld recreantencompetities). Het team dat de rally wint, krijgt een punt. Als het ontvangende team de rally wint, krijgt het niet alleen een punt erbij, maar ook het recht om op te slaan. Tevens draaien de spelers van dit team kloksgewijs één plaats door.

Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste 25 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste twee punten. Bij een gelijke stand van 24-24 gaat het spel door tot er een verschil van twee punten is bereikt. De wedstrijd wordt gewonnen door het team dat als eerste drie sets wint, in sommige (hogere) klassen worden altijd vier sets gespeeld.

 

VOETBAL

Buitenspel: Als een aanvallende speler voorbij de denkbeeldige breedtelijn is van de laatste verdediger op de speelhelft van de tegenstander staat deze speler buitenspel op het moment dat een medespeler de bal hier naartoe schiet. Deze regel voorkomt een oneerlijk voordeel in afstand naar de keeper en het balletje-afwachten waarbij een aanvaller dicht bij de keeper blijft staan als het spel verderop aan de gang is.

Penalty: Als er een overtreding wordt gemaakt binnen het strafschopgebied ontvangt de gedupeerde een strafschop, ookwel penalty genoemd. Bij een penalty mag een speler naar keuze uit het elftal 1 tegen 1 tegen de keeper een schot op het doel doel doen vanaf de penalty stip.

Vrije trap: Dit is een trap vanaf een plek buiten het strafschopsgebied als er een overtreding is gemaakt. Vrije trappen mogen geblokt worden op afstand en de andere spelers mogen tussen doel en keeper staan. Een vrij trap kan direct of indirect (als voorzet naar een andere speler) genomen worden.

Corner: Een corner of hoekschop is een trap vanaf de hoek bij het vijandige doel. Een corner wordt verdiend als de bal via de tegenstander over de achterlijn bij de keeper van de tegenstander uit het veld gaat.

Ingooi: Is het gooien van de bal vanaf de zijlijn. De ingooi wordt toegekend aan het team wat niet als laatste de bal heeft geraakt als deze over de zijlijn uit het spel is gegaan.

Gele kaart: Bij een overtreding kan een scheidrechter, naast een vrije trap of penalty, een officiele waarschuwing geven door middel van een gele kaart. Een gele kaart heeft geen directe gevolgen, maar bij een tweede gele kaart in de wedstrijd krijg je de rode kaart.

Rode kaart: Bij een rode kaart moet een speler het veld verlaten en mag deze niet vervangen worden door een wisselspeler. De ploeg speelt vanaf dat moment met een speler minder. Bij een zware overtreding kan een scheidsrechter besluiten om direct een rode kaart te geven. Een rode kaart volgt ook altijd na een tweede gele kaart.

 

We hebben trouwens een mooiboekje gevonden met alle spelregels.

download hier de spelregels

 

En helemaal alles over de spelregels voor voetbal kun je vinden op de site van de KNVB.